2011. augusztus 24., szerda

Inzulinrezisztencia

Sokan talán még nem hallottak az inzulinrezisztenciáról (továbbiakban IR), pedig szinte járványszerű méreteket ölt - egyes becslések szerint a felnőtt lakosság negyedrésze érintett. Az állapot kialakulásához hozzájárulhat a mozgásszegény életmód és finomított szénhidrátokban, cukros élelmiszerekben bővelkedő, rendkívül egészségtelen táplálkozás (a gének szerepe sem elhanyagolható). Már régóta ismeretes, hogy az IR a cukorbetegség előszobája, de az újabb kutatások szerint a szívbetegség, az elhízás és az Alzheimer-kór szepmontjából is kockázati tényező. 

Valahányszor teletömjük magunkat sült krumplival, fánkkal, cukros gabonapelyhekkel és a vércukorszint hirtelen emelkedést okozó egyéb harapnivalókkal, nagy mennyiségű inzulinnak kell a vérbe jutnia ahhoz, hogy onnan a cukrot (glükozt) a sejtek inzulinreceptorait, így már nem képesek elég hatékonyan ellátni feladatukat, így az inzlinu hatása csökken. 
Egyre több inzulin kell ugyanannak a feladatnak a végrehajtásához. A kialakult állapot eléggé hasonló ahhoz, mint amikor idős korban az ember kezd süketülni, és egyre hangosabban kell szólni hozzá ahhoz, h megérte, mit mondanak neki. 
Az inzulin többlet megemelheti a vérnyomást és a koleszterinszintet , elősegítheti a rák bizonyos típusainak kialakulását, és elhízáshoz vezet.  Ahogy az IR fokozódik - ami szinte elkerülhetetlen, ha nem változatunk étrendünkön - , állandósulhat a magas vércukorszint, ami önmagában is komoly veszélyeket hordoz. 
Az enyhe és mérsékelt IR cukorterheléses vizsgálattal kimutatható: éhgyomorra végeznek vércukorszint-meghatározást, amit 75gr cukrot tartalmazó folyadék adása után 2 órával megismételnek. Ha az inzulin nem tünetei el a vérből a felvett cukrot, a mért érték magas marad. Fokozott kockázatot jelent a családban már előfordult cukorbetegség, a terhesség alatt kialakult diabétesz, a "jó" koleszterin (HDL) alacsony és a trigliceridek magas szintje, továbbá a magas vérnyomás. Az elhízott embereknek is jobban kell vigyázniuk. A testedzés nemcsak a súlyfelesleg leadásában segíthet, hanem egyúttal "inzulinbarátabbá" teszi a sejteket (akinél IR áll fenn, az szinte biztos, h nem mozog eleget). 

A betegség kifejlődésében - és visszafordításában - központi szerepet játszik az, hogy mint eszünk. Az IR elleni étrend alapját olyan táplálékok jelentik, amelyek lassan szívódnak fel, és sok rostot tartalmaznak.  Mivel ezek egyenletesebb vércukorszintet biztosítanak, sokkal kevesebb inzulin kerül a vérbe. Ha pedig a zsírban tocsogó húsokról, hamburgerekről és transzzsírokat tartalmazó élelmiszerekről (gyorséttermi sült krumpli, zsírban sült desszertek, édességek, chipsek, korszerűtlen margarinok, keményített főzőolajok stb.) áttérünk az egészséges, telítetlen zsiradékokra, mint amiket főleg a tengeri halak, a diófélék és az olívaolaj tartalmaz, növelhetjük a sejtek inzulinérzékenységet.

forrás:Terítéken az egészség c. könyv

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése