2011. április 28., csütörtök

Pongyolapitypang-pálinka

Talán erről nem csúsztam le és meg tudom csinálni. Már csak a pálinka készletet kell feltárnom. :) 
  • 30 pongyolapitypang-virág
  • 3ág citromfű
  • 2 friss fehérürömlevél (vagy 4 szárított ürömlevél)
  • 1 liter gyümölcspálinka
A pitypang virágokat akkor szedjük le, amikor süt a nap és meleg van, majd pedig rakjuk ki őket tálcára egy órára. Ennyi idő alatt ugyanis az esetleges viráglakók (apró fekete bogarak formájában) nyugodt körülmények között elhagyhatják lakhelyüket. A virágokat ne mossuk meg. Rakjuk a virágokat, a citromfüvet és az ürömleveleket széles szájú üvegbe, és öntsük fela  gyümölcspálinkával. 
Tegyük 14 napra világos helyre. Két hét után a pálinka aranysárgára színeződik. Ekkor már le is lehet szűrni. 
Aperitifként fogyasztva serkenti a máj és epeműködést, és segít felbontani az ételekkel magunkhoz vett zsírokat. Ily módon elkerülhetjük azokat az emésztési bántalmakat, amelyek az elégtelen epekiválasztásra vezethetők vissza. 
Minden alkoholos ital fogyasztására érvényes azonban, hogy a májnak egészségesnek és működőképesnek kell lennie. 

Tipp: Mivel emésztést elősegítő italról van szó, ne tegyünk bele cukrot!

Forrás: Gabriele Bickel: Likőrök, pálinkák, gyógyitalok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése