2009. november 3., kedd

Szentjánoskenyér

A magyar néphagyományban is jól ismert szentjánoskenyér néven forgalmazott őrlemény nem csak a kakaópor pótlására alkalmas.
Mint számos kutatás bizonyítja a mérsékelt vagy mániás depresszió, az ismétlődő magatartásbeli járó idegi alapú rendellenességek esetén fejti ki gyógyító hatását.
Mellékhatások nélkül képes legyőzni az önértékelési problémákból fakadó pszichés zavarokat, az idegességet, álmatlanságot, kimerültséget. Az idegi eredetű panaszokon kívül a szentjánoskenyér enyhíti a menopauzás tüneteket is, sőt a szexuális érdeklődést is képes fokozni.
Alkalmas továbbá a túlérzékenység, ingerlékenység, koncentrációzavar, fejfájás, szívdobogás, alvászavar, vmint a hőhullám, izzadás, szédülés kezelésére is.

4 megjegyzés:

  1. Melyik részét és hogyan lehet felhasználni gyógynövényként?

    VálaszTörlés
  2. fitoterapeuta.Ez fa,sok parkban látható,most potyopgnak le.Mint a babhéj,hosszúkás barna,benne kis fekete magvak.Ezek a magvak cukrot,pektint tartalmaznak.Ezért sűrítésre,habarásra,dzsemhez,sütibe alkalmas,hasonló a karobhoz,kakaó helyett is használják.Őrölve lisztjét,ami gluténmentes,lisztérzékenyek,cukorbetegek használják,és hasmenésre is.

    VálaszTörlés
  3. A Szentjánoskenyérfát (Ceratonia siliqua) ne keverjük össze a Tövises lepényfával (Gleditsia triacanthos). Bár mindkettő termése ehető, óriási a különbség.
    Az előbbi termése főleg por és szirup formájában kapható, az utóbbi magja főzve fogyasztható (Olyan, mint a lencse). Előbbiről, itt: http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2013/02/karobos-kelt-fonat-karob.html
    Utóbbiról, itt tudhatsz bővebben: https://www.youtube.com/watch?v=GdH16Yz6rlw

    VálaszTörlés